היום: יום חמישי 18 אפריל 2024
רשת הזדמנויות
לעצמאות כלכלית

טיפול בחרדה

 חרדה היא התגובה הטבעית של הגוף לסכנה, אזעקה אוטומטית שיוצאת כאשר אתה מרגיש מאוים, תחת לחץ, או עומד בפני מצב מלחיץ. חרדה כשהיא לא קיצונית אינה בהכרח דבר רע. למעשה, חרדה יכולה לעזור לך להישאר עירני וממוקד, לדרבן לפעולה, ולהניע אותך כדי לפתור בעיות. אבל כאשר החרדה היא קבועה או מכרעת, כאשר הוא משבש את מערכות היחסים שלך ופעילויות, הוא מפסיק להיות פונקציונלי- כאשר אתה כבר חוצה את הקו מחרדה נורמלית לתוך הטריטוריה של הפרעות חרדה.


מכיוון שהפרעות חרדה הן קבוצה של מצבים הקשורים אחד בשני ולא הפרעה בודדת, הם יכולים להיראות שונים מאוד מאדם לאדם. אדם אחד עלול לסבול מהתקפי חרדה אינטנסיביים שיכול להשבית אותו ללא התראה, ומישהו אחר יכול להיאבק עם פחד משתק של נהיגה על הכביש, או מחשבות בלתי נשלטות. עוד תוכל לחיות במצב מתמיד של מתח, דאגה לכל דבר ודבר.


למרות הצורות השונות שלהם, את כל הפרעות החרדה לשתף סימפטום מרכזי אחד: פחד מתמשך או חמור או לדאוג במצבים שבם רוב האנשים לא היו מרגישים מאוימים.

בנוסף לסימפטומים העיקריים של פחד ודאגה בלתי הגיוניים ומופרז, סימפטומים רגשיים נפוצים אחרים של חרדה כוללים: רגשות של חשש או חרדה, קושי להתרכז, עצבנות, צפייה לגרוע ביותר, עצבנות, חוסר מנוחה, צפייה לסימני סכנה ועוד.

אבל אתה לא צריך לחיות עם חרדה ופחד. טיפול יכול לעזור לבעיות חרדה רבות. סוגים מסוימים של טיפול, כגון טיפול התנהגותי קוגניטיבי וטיפול בחשיפה, מועילים במיוחד. טיפולים אלו יכולים ללמד אותך איך לשלוט ברמות החרדה שלך, לעצור מחשבות מדאיגות, ולכבוש את הפחדים שלך.

 

כשזה מגיע לטיפול בהפרעות חרדה, המחקרים מראה כי טיפול הוא בדרך כלל האפשרות היעילה ביותר. טיפול בחרדה יכול לעזור לך לחשוף את הסיבות הגורמות לדאגות והפחדים שלך, ללמוד כיצד להירגע, להסתכל על מצבים בדרכים חדשות, פחות מפחידות ולפתח התמודדות וכישורי פתרון בעיות טובות יותר. טיפול נותן לך את הכלים כדי להתגבר על חרדה ומלמד אותך איך להשתמש בם.

 

הפרעות החרדה שונות במידה ניכרת, כך טיפול צריך להיות מותאם לסימפטומים הספציפיים הטבועים בך. אם יש לך הפרעה טורדנית-כפייתית, הטיפול אצלך יהיה שונה ממי שמקבל עזרה להתקפי חרדה. אורכו של הטיפול תלוי גם בסוג וחומרת הפרעת החרדה. עם זאת, מרבית טיפולי החרדה אורכים זמן קצר יחסית. על פי האגודה האמריקנית לפסיכולוגיה, טיפול בחרדה עזר לאנשים רבים בטווח של 8 עד 10 פגישות טיפוליות.

 

ישנם סוגים רבים ושונים של טיפול בחרדה, אבל הגישות המובילות הן טיפול וחשיפה קוגניטיבי-התנהגותי. טיפול בחרדה יכול להתבצע באופן אישי, או כחלק מקבוצת אנשים עם בעיות חרדה דומות.

 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא הטיפול הנפוץ ביותר בשימוש לטיפול בהפרעות חרדה. מחקרים הראו שזה יהיה אפקטיבי בטיפול בהפרעת פאניקה, פוביות, הפרעת חרדה חברתית, והפרעת חרדה כללית, בין מצבים רבים אחרים. טיפול התנהגותי קוגניטיבי מייחס דפוסים ועיוותים שליליים בדרך בה אנו מסתכל על העולם ואת עצמנו. כפי שהשם מרמז, מדובר בשני מרכיבים עיקריים:

טיפול קוגניטיבי בוחן איך מחשבות שליליות תורמות לחרדה.

טיפול ההתנהגות בוחן כיצד המטופל מתנהג ומגיב במצבים המעוררים חרדה.

הנחת היסוד של טיפול התנהגותי קוגניטיבי הוא שהמחשבות לא מושפעות מאירועים אובייקטיבים אלא מהדרך בה אנו מרגישים. במילים אחרות, לא המצב בו אתה נמצא הוא שקובע איך אתה מרגיש, אבל התפיסה שלך את המצב.

אותו אירוע המעורר חרדה יכול להוביל לרגשות שונים לגמרי אצל אנשים שונים. הכל תלוי בציפיות, בעמדות, ובאמונות שלנו. לאנשים עם הפרעות חרדה, מפתחים דרכים שליליות של החשיבה באמצעות חרדה ופחד. המטרה של טיפול התנהגותי קוגניטיבי היא לזהות ולתקן את מחשבות שליליות ואמונות טפלות. הרעיון הוא שאם אתה משנה את הדרך בה אתה חושב, אתה יכול לשנות את הדרך בה אתה מרגיש.

 

קטגוריות